top of page
Poza scriitoruluiMaria Szabo

Calendarul iubirii

Actualizată în: 21 sept.



Sfârşitul anului mă găseşte mereu agitată, aglomerată şi melancolică.
Deşi sărbătorile de iarnă sunt preferatele mele, mă surprind de multe ori cuprinsă de panică şi tristeţe.
Ideea unui calendar de sfârşit de an a venit :
- din dorinţa de a mă ajuta să fiu atentă la mine şi la nevoile mele,
- din teama de a nu pierde frumuseţea sărbătorilor de iarnă
- din dragoste faţă de ceilalţi
- din bucuria de a oferi şi de a primi
Aşa că te invit să parcurgi aceşti 24 de paşi până la Crăciun, în ordinea aleasă de tine, şi să observi cum conectarea cu tine însuţi, cu cei dragi, cu cei pierduţi şi abandonaţi, şi cu cei noi din viaţa ta îţi aduc linişte, empatie, înţelegere şi acceptare, şi în mod deosebit iubire.

Calendarul iubirii
 
1.     Stai cu tine!
La trezire, permite-ţi să stai câteva clipe cu corpul tău, cu gândurile ce se nasc în mintea ta, cu vibraţiile emoţionale ce se încheagă în pieptul tău, înainte de a pune mâna pe telefon sau a porni la activităţile din rutina zilnică.
2.     Roagă-te!
Începe-ţi dimineaţa cu o rugăciune către Dumnezeu, cu mulţumire pentru darul unei noi zile. Când El îşi face loc în sufletul tău, şi îl cauţi în cei din jur, viaţa capătă un nou sens.
3.     Trăieşte!
Acceptă bucuria de a trăi! Ascultă muzică în drum spre piaţă sau în timp ce pregăteşti micul dejun. Lasă-te purtat de ritm, şi dă-ţi voie să te mişti liber, să cânţi, să te simţi bine.
4.     Apreciază-te!
Priveşte-te în oglindă şi formulează 3 aprecieri la adresa ta. Fie că eşti încântat de culoarea ochilor, fie descoperi că astăzi te-ai asortat cu stil, fie că eşti mândru de cum ai reacţionat într-o situaţie dificilă, formulează pozitiv 3 propoziţii care să le verbalizezi în timp ce te priveşti în oglindă.
5.     Mişcă-te!
Fă o plimbare. Descoperă schimbările naturii din ultimile săptămâni, inspiră aerul curat şi observă-ţi corpul în mişcare. Fii recunoscător energiei ce curge şi savurează tot ce vine spre tine din exterior.
6.     Zâmbeşte!
Zâmbeşte cald unui trecător, unui curier sau unui vânzător aglomerat. Poate are o zi proastă şi darul tău îl va ajuta.
7.     Îmbrăţişează!
Oferă o îmbrăţişare cuiva drag şi primeşte dragostea ce vă uneşte.
8.     Caută!
Caută să reiei legătura cu persoane înstrăinate. Scrie-i un mesaj prietenului de peste hotare, colegei cu care râdeai în hohote, persoanei cu care te jucai dinainte să mergi la şcoală.
9.     Ascultă şi nu judeca!
Fii alături de cineva ! Ascultă un cunoscut sau o persoană nouă din viaţa ta cu empatie şi înţelegere, fără a căuta soluţii şi fără a-i distrage atenţia de la ce e cu adevărat important pentru el sau ea.
10.  Joacă-te!
Întinde-te pe covor, lângă copilul tău. Bucură-te de el, de cum descoperă jucăriile, şi fii parte din jocul lui.
11.  Timp special.
Planifică un timp special cu partenerul tău. Poţi propune o plimbare sau o pizza la localul vostru preferat, sau poţi cumpăra bilete la film sau la un spectacol cu specific de Crăciun. Savurează clipele împreună, cu recunoştintă pentru prezentul creat.
12.  Iartă.
Iartă-te cerându-ţi iertare. Nu e uşor să recunoşti că ai greşit şi cu atât mai mult să îţi accepţi greşeala cerându-ţi iertare. Dar ce bine se simte să te eliberezi de vină şi regrete iertându-te şi reparând relaţia cu celălalt!
13.  Fii copilul părinţilor tăi! 
Sună-i! Vizitează-i! Nu căuta un motiv să suni, nu aştepta să vină ziua liberă. Pune mâna pe telefon şi ascultă-i până la capăt, despre cum le-a fost ziua, cu cine s-au mai întâlnit sau cum îşi mai duc singurătatea.
14.  Plângi.
Plângi de dorul lui. Fie că aprinzi candela din bucătărie, fie că ai posibilitatea de a merge la mormântul lui, închide ochii şi aminteşte-ţi de dragostea celui pierdut. Lasă lacrimile să curgă peste zâmbetul trist ca eliberarea ofului ce stă de atât de mult timp în sufletul tău..
15.  Petrece!
Bucură-te de reușite și celebrează pierderile de peste an. Ne amintim mai ușor de ce am realizat și povestim cu ușurință despre pașii spre o achiziție. Însă ne ascundem și evităm să vedem potențialul din eșecuri pentru că ne simțim rușinați și jenați. Pentru a descoperi și a valorifica potențialul din astfel de situații, avem nevoie de o persoană care să creeze un mediu de siguranță pentru noi și să ne ajute să privim obiectiv ceea ce noi nu putem  observa din spatele durerii.
16.  Fii Moş Crăciun pentru cineva nou!
Cumpără ceva util, împachetează-l şi dăruieşte-l cuiva în nevoie.
17.  Donează.
Dacă ai lucruri în dulap care nu îţi mai folosesc, sau care crezi că altora le-ar fi mai utile, dăruieşte şi primeşte bucuria celorlalţi.
18.  Oferă o parte din tine! 
Scrie de mână felicitări şi scrisori de Crăciun celor dragi, personalizându-le cu o apreciere şi un gând de recunoştinţă. Dacă te simţi inspirat, reciclează dopuri de plută, crenguţe de brad, tempera şi pânză pentru a le crea .
19.  Visează, lumea e a visătorilor! 
Îndrăzneşte să visezi. Creează o listă de dorinţe pentru anul ce va să vină, care să te motiveze să îţi imbunătăţeşti calitatea vieţii personale, relaţionale şi profesionale.
20.  Provoacă-te!
Fă ceva ce nu îţi este specific ţie dar e pe lista dorinţelor ascunse de mult timp. Poate fi o excursie la un târg de Crăciun, să te dai pe un tobogan imens de la aquapark, să te înscrii la un curs de engleză sau de dans sau să încerci un accesoriu vestimentar diferit. Încearcă- e posibil să îţi placă.
21.  Găteşte!
Gătitul poate fi o experienţă senzorială uimitoare şi poate aduce satisfacţii multiple atunci când familia se bucură de bucate sau participă direct la meniul de Crăciun.
22.  Spune ce simţi! 
Uneori e la îndemână să spui „Te iubesc.”, cu unele persoane e ciudat şi străin. Gândeşti că nu au intrat zilele în sac, şi oricum văd şi simt în comportamentul tău că eşti devotat şi implicat relaţiei. Cu toate acestea, un „Te iubesc.” poate întregi sentimentele împărtăşite, poate linişti un suflet în durere şi sunt șanse să stârnească zâmbete chiar şi în cele mai dificile momente.
23.  Apreciază!
Adu o energie pozitivă în relaţiile cu ceilalţi apreciind eforturile lor de a fi acolo pentru tine şi de a răspunde nevoilor voastre. Formulează aceste aprecieri în idei clare, observabile şi măsurabile pentru a încuraja ceea ce aduceţi în spaţiul relaţional :” Îmi place /Apreciez că...”
24.  Crăciunul e acasă .
Sărbătoreşte naşterea Domnului alături de familie şi de cei dragi!
37 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page