top of page

Proiect pentru grădiniţă -În drum spre şcoală

Poza scriitorului: Maria SzaboMaria Szabo

Actualizată în: 21 sept. 2024

Mare mi-a fost bucuria atunci când am fost contactată de o educatoare pentru a o ajuta cu evaluarea logopedică a copiilor din grupa mică, ce erau la limita vârstei de 3 ani dar încă comunicau preponderent nonverbal sau vorbirea lor era atât de stâlcită încât aveai nevoie de un dicţionar personalizat sau de un traducător specializat (părinte), pentru a înţelege mesajul lor.🥰😊 Dincolo de evaluarea copilului, educatoarea şi-a pus întrebarea dacă părinţii sunt suficient de informaţi despre rolul lor în creşterea şi dezvoltarea copilului, dincolo de îngrijirea nevoilor fiziologice.

Bucuria mea a oglindit uimirea ce am avut-o la unul din cursurile la care am participat, unde o doamnă profesor universitar de la universitatea din Cluj, ce lucra în cabinetul personal cu copiii şi adulţii cu tulburări ale limbajului, a spus atât de clar şi răspicat : "Ce să corectez eu la un copil de 5 ani ce nu vorbeşte, când până la vârsta asta nu l-a adus nimeni măcar la o evaluare? Trebuia adus încă dinainte de un an, când părinţii au văzut că nu îi strigă mama-tata, şi nu reacţionează la nume." Evident că a fost cineva curajos să întrebe ( nu îmi amintesc să fi fost eu, deşi şi în mine mocnea aceiaşi întrebare) :"Şi ce terapie facem cu un copil atât de mic?". Răspunsul ei a venit cu sprijinul experienţei:"Stimularea aparatului fonoarticulator prin masaj şi exerciţii specifice."

Salvatorul idealist din mine s-a simţit ofensat de duritatea acestor mesaje, însă am fost deschisă de ce am descoperit pe parcurs, prin cazurile tot mai dese de acest gen ce ajung în cabinetul meu.

Am integrat cu adevărat ideea prevenţiei şi a intervenţiei timpurii pe parcurs, comparând etapele de vârstă la care îi cunosc. Facilitatea cu care procesul terapeutic evoluează atunci când copilul este evaluat logopedic şi ca nivel de dezvoltare psihomotric încă dinainte de 2 ani, iar părintele este implicat prin sugestii, recomandări de jocuri şi activităţi care pot sprijini dezvoltarea normală a copilului...

...Şi ce diferit se simte totul când copilul a trăit 4-5 ani comunicând preponderent nonverbal, cu dependenţa de tehnologie, automatisme rezistente la schimbare şi eventual fără un ghidaj din partea părintelui pe parte de achizitii şi joc.

Fiecare etapă este extrem de importantă, iar etapa de 0-3 este vitală; părinţii sunt primul lor contact emoţional şi relaţional, şi tot ei reprezintă primele şi cele mai importante resurse de creştere şi dezvoltare armonioasă.

Nu s-a concretizat dorinţa educatoarei căci din totalul părinţilor, doar o mână au fost curioşi de ce le pot spune, şi doar 2 au venit concret şi au cerut ajutorul.

E de înţeles. Nici mie nu îmi este uşor să îmi recunosc limitele, mai ales când vine vorba de educaţia propriului copil. Poate reuşesc să înţeleg şi să accept când greşesc în viaţa personală, dar greşelile parentale sunt deja o poveste de o grandoare mai mare decât elefantul din frigider.

Cu toate acestea, în toamna anului trecut, o prietenă m-a contact cu o cerere similară: fetiţa ei este în grupa mare, şi în urma discuţiilor de la şedinţele cu părinţii desfăşurate la grădiniţă, cu sprijinul şi încurajarea educatoarelor, s-au gândit să ceară o părere . Simţeau că pot face ceva mai mult pentru copii lor ce se apropie de şcoală, însă nu ştiau exact ce. Din prima noastră întâlnire, în care mi-am propus să fac cunoscută terapia logopedică nu doar din prisma corectării vorbirii , ci ca o paletă întreagă de culori în care preachiziţiile, autonomia personală şi interrelaţionarea, emoţiile şi comportamentul şi multe altele să se împletească sănătos, am concluzionat împreună că educarea poate fi o bucurie, şi nu un stres, un drum parcurs împreună când e nevoie, alteori singuri.

Acum suntem în etapa în care devine realitate un nou proiect intitulat "În drum spre şcoală". Curiozitatea şi deschiderea părinţilor, cât şi personalitatea vibrantă a educatoarelor, m-a convins să vreau să le fiu alături în această călătorie. Din dorinţa de a încuraja şi a sprijini adulţii din rolul de părinţi, vin cu acest buletin informativ.

Sunt onorată şi recunoscătoare că m-au ales, şi aştept cu mare interes să cresc alături de ei.

Mulţumesc.







Comments


Post: Blog2_Post

©2023 by Psihoterapeut sistemic familial și relațional / logoped Szabo Maria. Proudly created with Wix.com

bottom of page