top of page

Joc şi joacă la drum lung

Actualizată în: 21 sept. 2024



Călătoriile cu maşina pot fi o adevărată provocare, atunci când copiii sunt prea mari cât să doarmă bebeluşeşte, şi prea mici, cât să se bucure de privelişte în linişte sau să se mulţumească cu lecturarea unei cărţi sau ascultarea muzicii preferate în căşti.
Copiii au nevoie de joc aşa cum părinţii au nevoie de momente de linişte.
Sună a paradox, însă în spatele acestei nevoi exprimate mai stă una comună tuturor- de conectare, de a fi împreună.
Din experienţa mea ca părinte, am învăţat că jocurile din maşină pot fi chiar distractive, şi pot aduce beneficii şi pe termen lung, nu doar pentru momentele imediate.
Iată 5 sugestii de jocuri ce pot antrena întreaga familie, adaptabile în funcţie de vârstă copiilor:
1.       Am văzut cu ochii mei ceva …
Tania a învăţat acest joc la grădiniţă şi presupune ca unul dintre voi să formuleze această propoziţie continuând cu un indiciu pentru restul participanţilor.
Poate fi o culoare (ex. Am văzut cu ochii mei ceva de culoare verde), o formă geometrică (ex. Am văzut ceva în formă de pătrat), sau dacă copilul este apropiat de vârsta şcolară- numărul de silabe/ sunetul iniţial/ categoria din care face parte ( ex. Am văzut cu ochii mei un obiect a cărui nume este format din 3 silabe / care începe cu litera C/ care poate fi îmbrăcat/ mâncat/ cu care te poţi juca).
Persoana care ghiceşte ce a văzut celălalt pe geam, are posibilitatea de a formula o nouă ghicitoare.
Acest joc stimulează atenţia, concentrarea, creativitatea şi memoria copiilor.
2.       Fazan/ Maria/ Tania etc.
Când Tania era mică şi încă nu ştia să spună alfabetul, spuneam cu voce tare alături de ea, şi o ajutam să găsească un cuvânt ce începe cu acel sunet la care eram oprite de Cristi. (ex. A-albina).
Jocul continua cu despărţirea în silabe a cuvântului ( ex. al-bi-na ), şi în loc să continue persoana următoare cu ultimile două sunete din cuvânt, noi ne jucam formulând cuvinte noi cu ultima silabă ( ex. natura).
Când copilul este deja la şcoală şi are dezvoltate abilitaţile de analiză şi sinteză fonetică, atunci puteţi urma regulile tipice de joc: o persoană spune alfabetul şi următoarea o opreşte pentru a spune cu un cuvânt cu sunetul la care a ajuns. Următoarea persoană va formula un cuvânt nou cu ultimile 2 litere folosite la scrierea acelui cuvânt. Dacă nu se găseşte un cuvânt nou, atunci persoana în cauză are F sau Fa sau FAZ etc. din cuvântul FAZAN, şi va ieşi din joc atunci când a fost în cinci astfel de situaţii. Noi am înlocuit uneori cuvântul FAZAN cu MARIA sau TANIA, pentru a face jocul mai distractiv.
Acest joc îl ajută pe copil să despartă corect cuvintele în silabe, să identifice ordinea acestora ( prima, a doua…, ultima) şi îi dezvoltă vocabularul prin exemplele primite de la ceilalti.  
3.       Eu spun una, tu spui mai multe
Asemenea jocului anterior, acest joc stimulează dezvoltarea vocabularului copilului şi îl ajută să formuleze corect singularul şi pluralul substantivelor.
Fiecare membru al familiei oferă pe rând câte un exemplu – ex. o maşină, iar cel care oferă răspunsul corect pentru forma de plural- două maşini, are posibilitatea de a continua cu un alt exemplu.
Ar fi indicat să lăsaţi mai mult timp de gândire copiilor şi să explicaţi cu exemple concrete semnificaţia cuvintelor noi alese, pentru o mai bună consolidare.  
4.       Cuvinte care încep cu …/ Propoziţii simple şi dezvoltate
Comparativ cu celelalte jocuri, acesta nu este unul de competiţie şi câştig, ci unul de colaborare. Astfel, o persoană din maşină alege o literă şi cu sprijinul celorlalte va căuta un cuvânt care să înceapă cu acel sunet, şi altele compuse pornind de la acesta, adăugând alte sunete sau silabe.
De exemplu: R- RE-REN-RENI-RENILOR sau T-TU-TUR-TURN-TURNUL-TURNULUI
Varianta jocului pentru propoziţii presupune să formulezi propoziţii adăugând câte un cuvânt nou cu sens până la un număr stabilit de cuvinte sau formulând o propoziţie cu cât mai multe cuvinte care să înceapă cu acelaşi sunet. Copilul va număra de fiecare dată numărul cuvintelor din propoziţie, şi dacă doriţi să fie şi mai provocator, inclusiv numărul silabelor din propoziţie.
De exemplu:
Eu sunt ( 2 cuvinte, 2 silabe). Eu sunt Maria.( 3 cuvinte, 5 silabe)  Eu sunt Maria Manuiela.  ( 4 cuvinte, 9 silabe ). Eu sunt Maria Manuiela Szabo . ( 5 cuvinte, 11 silabe)
sau
 Anastasia are.( 2 cuvinte, 7 silabe) Anastasia are alune.( 3 cuvinte, 10 silabe) Anastasia are alune arămii. (4 cuvinte , 13 silabe).
5.       Matematica e distractivă.
Distracţia a început cu numărarea maşinilor aleatorii, apoi dintr-o categorie anume ( ex. culoarea aleasă sau un judeţ anume ex. TM).
Tania a învăţat să numere crescător şi descrescător din 1 în 1, 2 în 2, din 3 în 3 s.a.m.d. încă de când număra pe degete.
Era fascinată de problemele create spontan de noi, şi de faptul că o încurajam să le rezolve fără foaie şi creion. Când calculele simple de adunare şi scădere nu o mai încântau, Cristi i-a explicat faptul că înmulţirea reprezintă de fapt adunarea repetată, şi împărţirea scăderea repetată. Aşa se face că matematica devenea distractivă, noi formulând pe loc pentru ea probleme şi exerciţii simple adaptate vârstei şcolare, şi atunci când devenea interesată şi pregătită de mai mult, adăugam elemente noi surpriză.  
De exemplu: Am primit de la tine 5 bomboane, 10 de la tati şi mi-am cumpărat 7 de la magazin. Dacă am mâncat deja 6, câte am avut la început şi cu câte am rămas?
Acestea au ajutat-o în reprezentarea mentală a numerelor naturale 0-100 şi ulterior în a realiza treptat calcule mentale cu dificultate crescândă, dar şi în a fi atentă la detalii, a memora şi a se concentra strict pe datele primite.
Astăzi călătoriile sunt de interes comun şi plăcerea de a fi împreună în maşină timp de câteva ore se îmbină cu jocuri asemenătoare. Uneori încercăm dialoguri în engleză sau germană, alteori facem recenzii de cărţi şi retrospectiva zilelor de şcoală sau concediu. Arareori e linişte, şi de la sine de înţeles sunt şi momentele de plictiseală.
Călătoria cu maşina nu mai e despre destinaţie şi despre toleranţa alternantă.
Călătoria în sine e parte din concediu şi din bucuria de a fi împreună.


Kommentarer


©2023 by Psihoterapeut sistemic familial și relațional / logoped Szabo Maria

bottom of page