"Ne naştem dintr-o relaţie.Ne rănim într-o relaţie. Ne vindecăm printr-o relaţie. Nu putem afla cine suntem şi nu putem ajunge cine am fost meniţi să fim decât într-o relaţie. Esenţialmente, noi constituim relaţiile noastre. Iar cea mai importantă relaţie pentru descoperirea şi transformarea sinelui este relaţia noastră principală de iubire. " Dr.Harville Hendrix
Atunci când am ales să particip la cursul de formare în Programul de Educaţie Parentală Cercul Siguranţei, am ştiut că mă va ajuta să vin în sprijinul părinţilor ce îi întâlnesc zilnic atunci când ne întâlnim în spaţiul logopedic.
Uneori aud în cabinet "Eu am vrut să fiu mai bună decât părinţii mei şi am sfârşit prin a fi exact ca ei.", " Simt că nu mai ştiu ce să fac , sunt la capătul puterilor.", " Îmi e teamă că nu fac suficient pentru copilul meu."
Neputinţa în faţa furiei copilului…
Oscilaţiile între a fi un părinte permisiv şi unul autoritar…
Dificultăţile întâmpinate în stabilirea limitelor sănătoase fără a îngrădi explorarea şi independenţa copilului…
Oboseala fizică accentuată de presiunea psihică de a fi un bun părinte…
Toate acestea sunt doar câteva din cererile de ajutor din partea părinţilor, iar în timpul de la sfârşitul şedinţei logopedice le ofeream mereu prea puţin pentru a fi suficient până data viitoare. Ceea ce eu ştiu legat de aceste cereri şi de propria experienţă în a fi un părinte suficient de bun, este că dragostea este cea care ne-a adus în relaţia cu copilul nostru, însă nimic nu te poate pregăti pentru provocările şi dificultăţile ce se nasc odată cu aceasta. Avem nevoie de informaţii, cursuri şi cărţi de parenting şi mai presus de toate avem nevoie de oameni care să ne fie bază sigură pentru momentele noastre de spaimă şi rătăcire ce apar în rolul de părinte. Toate acestea împreună cu posibilitatea de creştere într-un mediu de siguranţă sunt oferite de Programul de Educaţie Parentală Cercul Siguranţei.

M-am regăsit în cele enumerate mai sus, şi încă am momente în care mă pierd în a -mi găsi puterea de a merge mai departe şi de a fi un părinte suficient de bun fără a renunţa la propriile nevoi. Şi asta e în regulă pentru că e parte din procesul meu de a învăţa cum să fiu un bun părinte, cum Tania are nevoie. Pentru cei care doresc să afle mai multe despre cum am resimţit eu călătoria mea în a fi părinte, pot citi articolul acesta https://www.mariaszabo.com/post/cum-%C5%9Fi-c%C3%A2nd-am-devenit-p%C4%83rintele-real-al-taniei .
Programul de Educaţie Parentală Cercul Siguranţei ( engl. Circle of Security Parenting ) este un program de educaţie parentală, dezvoltat de 3 psihologi de renume internaţional , Kent Hoffman, Glen Cooper şi Bert Powell, cu scopul de a oferi sprijin părinţilor cu copii între 0 -6 ani în a deveni cea mai bună versiune a lor. La baza acestui program stau 5 decenii de cercetare asupra Teoriei Ataşamentului, pentru o cât mai bună cunoaştere a relaţiilor umane şi a modului în care, noi, părinţii putem să creăm un spaţiu de siguranţă. Acest program este dedicat părinţilor, bunicilor, aparţinătorilor şi tuturor celor ce îşi doresc să înveţe şi să crească alături de copiii lor pe Cercul Siguranţei. Pentru mai multe informaţii în acest sens, te invit să vizionezi şi acest videoclip : https://m.youtube.com/watch?v=WN7UCVtL4DQ&pp=ygUZQ2UgZXN0ZSBjZXJjdWwgc2lndXJhbnRlaQ%3D%3D
Cursul se desfăşoară pe parcursul a opt săptămâni, într-un grup restrâns (3-8 persoane), astfel încât să ne simţim confortabili unul cu altul, vulnerabili şi autentici în procesul de învăţare. Bogăţia toamnei se va regăsi şi în întâlnirilor noastre, în fiecare luni de la ora 19.00 : 11, 18, 25 noiembrie, 9, 16, 23 decembrie, 6,13 ianuarie.
Întâlnirile vor dura aproximativ 90 minute şi este importantă participarea la întregul program, fiecare întâlnire venind cu ceva valoros şi în strânsă legătură cu cele anterioare.
Ce vei învăţa pe parcursul cursului prin temele urmărite:
· ce este Cercul Siguranţei şi cum putem fi bază sigură pentru copiii noştri
· cum putem să creştem copii sănătoşi din punct de vedere emoţional şi să îi sprijinim în a fi independenţi
· care sunt nevoile reale ale copiilor ascunse în spatele comportamentului şi cum le identificăm
· cum putem stabili limite sănătoase cu blândeţe şi totodată cu fermitate
· care sunt dificultăţile întâmpinate şi cum putem face faţă acestora
· cum putem să fim totodată părinţii mai mari şi mai puternici, cât şi cei înţelepţi şi blânzi
· cum acceptăm ruperea relaţiilor şi cum le reparăm
Costul de participare este de 800 RON (plata în avans a întregului programului ) sau 130 Ron/ întâlnire. Pentru părinţii ce participă împreună sau pentru părintele ce vine însoţit de bunici sau alţi îngrijitori costul de participare este de 1500 RON / 2 persoane. Persoanele interesate de participarea la acest program , care întâmpină dificultăţi cu achitarea costurilor, îmi pot scrie în privat.
Pentru înscriere, vă rog să îmi lăsaţi un mesaj pe Whatsapp - 0721517663 sau pe email mariaszabomanu@gmail.com.
Programul acesta este o călătorie ce o vom face împreună, cu destinaţia finală de a sărbători acceptarea drepturilor şi a responsabilităţilor de părinte suficient de bun.
Cercul Siguranţei îl descoperim împreună!

CERCUL SIGURANȚEI
Sunt pe deplin recunoscător și mulțumitor că am găsit oameni faini în acest curs: Cercul siguranței. Alături de colegele mele și de neobosita Maria (cea mai inimoasă moderatoare), am reușit să parcurgem cu brio toate sedințele pline de entuziasm și curiozități, am aflat lucruri noi și interesante pe care nu le puteam afla altundeva (cum să fii alături de copii tăi, să le fii prieten, să le poți fii un refugiu și totodată să ai curajul să-i lași să exploreze, și muuuuulte alte discuții interesante...). Personal sunt un părinte câștigat și dornic să fiu un părinte și soț model în minunata mea familie, mai ales că ceea ce am asimilat pe durata cursului e nevoie să experimentez…
Programul Cercul Siguranței,am învățat foarte multe să-mi stăpanesc emoțile mam descopwrit pe mine în primul rand,să fiu o mamă și o soție mai bună mai iubitoare mai înțelegătoare mai blandă de cate ori este posibil să răspund nevoilor copiiilor mei,spun asta din tot sufletul că,mam schimbat la 90 de grade datorită programului Cercul Siguranței am fost un grup frumos și minunat format din 3 mămici și un tătic am avut de învățat foarte multe de la fiecare părinte,Să ne bucurăm de copiii noștrii,să le fim alături,să îi subținem și dacă fac prosti,să îi aceptăm și să-i iubim așa cum sunt ei și am învățat că,dacă greșim este normal dar să știm să ne cerem iertare indiferent de varstă un t…
Copiii nu vin cu un manual de instrucțiuni, dar totusi tot ei ne arata cum trebuie sa ne descuram, iar Cercul Sigurantei ne ajuta ca parinti sa deslușim aceasta minunata "meserie", cum sa facem fata provocărilor de zi cu zi , cum sa gestionam emoțiile noastre și ale copiilor noștri.
E minunat sa ai un asemenea sprijin și sa găsești pârghii si soluții când simți ca nu ești pe drumul cel bun.
Toți copiii sunt buni și la fel sunt părinții lor !!
Multumesc Maria, esti minunata !!
Neli Stirban
Participarea la Cercul Siguranței m-a schimbat foarte mult, m-am ajutat sa înțeleg mai ușor și mai bine nevoile fetitei mele, , sa empatizez mai mult cu ea. Acest curs mi-a arătat că atunci când greșesc să nu mă mai învinovățesc si să caut solutii.m-a ajutat sa gestionez mult mai ușor situațiile neplăcute. Am învățat că nu totul se rezuma la copii ci și la noi, adulții. Mulțumesc pentru această experienta.Recomand tuturor acest curs.
Participarea la Cercul Siguranței a fost cu adevărat minunată!
A fost incredibil să mă aflu într-un grup atât de divers, cu un alt tata si trei mame. Simțeam că eram cu toții în aceeași barcă, împărtășind bucuriile și provocările părintești.
Având stiluri diferite, soțul meu și cu mine am găsit în "Cercul Siguranței" un spațiu în care să ne deschidem și să învățăm unul de la celălalt. Am descoperit că putem combina modurile noastre distincte de a face lucrurile pentru a crea o abordare mai unitară și empatică.
A fost un curs despre noi, despre cum să fim părinți mai buni împreună. Acolo am găsit sprijin și înțelegere, și am învățat că, chiar dacă suntem diferiți, putem să ne susținem…